VPS ile VDS Arasındaki Fark Nedir?
VPS ile VDS arasındaki fark; VPS kullanıcılarının sunucu üzerinde kısıtlı yetkilerinin bulunmasıdır. VPS ile VDS arasındaki farka bakıldığında; VDS kullanıcıları istedikleri sistemi kurabilmek için %100 yetkiye sahiptirler, sunucu yönetim panelini değiştirerek istedikleri özel ayarlamaları yapabilmektedirler. Ayrıca VPS’de sunucu kaynaklarının bütün kullanıcılar için ortak kullanılabiliyor olması, VDS’de ise tanımlanan sunucu kaynağının tek bir kullanıcının kullanabiliyor olması farkları bulunmaktadır. VDS’de kaynaklar kullanıcılar içerisinde paylaştırılmamaktadır. VPS’de diğer sitelerin performanslarından etkilenme durumu mevcuttur. Ancak VDS’de barınan internet siteleri diğer sitelerin performansından etkilenmemesi en büyük avantajı olmaktadır. Düşük ölçekli kullanıcılar için VPS yeterli gelirken, diğerleri için VDS daha avantajlıdır.
VPS Nedir?
VPS’in açılımı; Virtual Private Server’dır. Paylaşımlı özel sanal sunuculardır. Fiziksel sunucu belirli sanallaştırma sistemleri ile bölünmektedir ve bunun sonucunda VPS oluşmaktadır. Tercih edilen herhangi bir işletim sisteminin üzerine kurulabilmesi mümkündür. VPS sunucu oluşturma işleminde kullanılan sanallaştırma sistemleri çoğunlukla Promox ve SolusVM gibi yazılımlar olmaktadır. VPS’de alınacak paket kapsamında CPU, RAM ve disk atamaları yapılmaktadır. Ancak atanan ve kullanılmayan kaynakların aynı fiziksel sunucu üzerindeki diğer VPS sunucular tarafından kullanılabilmesi mümkün olmaktadır.
VPS’te sunucunun kaynaklarının ortak kullanılmasını örneklemek gerekir ise; 32 GB RAM ve 128 GB SSD’ye sahip bir web sunucusu olduğu varsayılsın. 2 kullanıcı için bu 16 GB RAM ve 64 GB SSD olarak paylaştırılmaktadır. Eşit miktarda kaynak almaktadırlar. Ancak kullanıcılardan bir tanesinin internet sitesi eğer daha fazla RAM bellek kullanıyor ve diğeri verilen kaynağa göre daha az kullanıyor ise; VPS ile beraber fazla RAM ihtiyacı olan kullanıcının ihtiyacının karşılanabilmesi için az kullanan kullanıcının RAM miktarında boş kalan yerleri alabilmek mümkündür. Dolayısı ile tek bir sunucunun kaynağını ortak olarak kullanmış olmaktadırlar.
VDS Nedir?
VDS; Virtual Dedicated Server olmaktadır. VDS de sanal özel sunucudur ve kullanım amacı olarak kıyaslandığında VPS ile aynı amaca sahip bir sunucudur. VPS sunucu üzerinden yapılanların hepsinin VDS sunucusu üzerinden de yapılabilmesi mümkündür. Kullanım amaçları konusunda farkları olmasa da, VPS ile VDS arasındaki farklar oldukça fazladır.
Virtual Hosting Tanımı Nedir?
Virtual hosting; sanal hosting olarak isimlendirilmektedir. Sanallaştırma teknolojisi olarak bilinen virtual hosting ile web sunucusunun kaynakları belirli oranlarda bölümlere ayrılmakta ve çok sayıda kullanıcının bağımsız olarak bu kaynakları kullanmaları sağlanmaktadır. Kaynakların belirli oranlarda bölümlere ayrılması ise sistem yöneticisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Virtual hosting kullanımı iki farklı şekilde olabilmektedir. Bunlardan biri VPS, diğeri ise VDS’tir.
VPS ve VDS Arasındaki Fark Nedir?
VPS ile VDS ayrımı yapmak için öncelikle VPS ve VDS’in ortak noktalarını ve kullanım amaçlarının aynı olduğunu bilmek gerekmektedir. VPS kullanıcılarının sunucuları üzerinde üst düzey erişim imkanları bulunmamaktadır. Ancak VDS kullanıcılarının sunucuları üzerinde mutlak hakimiyetleri olduğu için istedikleri işletim sistemini kurma ve istedikleri değişikliği yapabilme imkanları vardır. VDS’in sunucularının ana makinedeki diğer sunuculardan daha farklı olması sebebi ile kullanıcıların istediklerine göre kaynaklar kullanılabilmektedir. VPS ise bu noktada diğer kullanıcılar ile kaynakların ortak kullanılması sebebi ile ayrılmaktadır. Performans bakımından değerlendirildiğinde; VDS sunucularının VPS sunucularına göre daha yüksek performanslı olması da farkları arasındadır.
VPS ile VDS arasındaki farka bakıldığında; VDS sunucunun kurulumunda her ayarın manuel olarak yapılması gerektiği için kurulumu daha zor olmaktadır. Ancak istenen sunucu kontrol panelinin kurulması, eklentilerin eklenmesi ve modüllerin kurulabilmesi VDS ile mümkün olmaktadır. VPS, VDS’e göre daha ekonomik olan bir özel sunucudur.